W dniach 16-17 marca w Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu odbyły się warsztaty Vir Iustus. Zajęcia warsztatowe prowadziła Sophie Laurent ze Szkoły św. Grzegorza w Lemans (Międzynarodowa Akademia Muzyki Kościelnej) oraz wykładowcy poznańskiej Szkoły św. Benedykta: Ewa Domagała, Karolina Żuk i o. Tomasz Rydzewski.

Wykłady pogłębiające rozumienie utworów ku czci św. Józefa prowadzili: ks. Grzegorz Kopytowski, ks. Michał Graczyk, o. Tomasz Rydzewski i ks. Jarosław Powąska.

Uczestnicy przygotowali i wykonali w czasie liturgii ordinarium XII i XVII oraz hymny ku czci św. Józefa: Iste quem laeti i Te Joseph. Grupa zaawansowana ze scholii św. Benedykta zaśpiewała introit, offertorium i communio z mszy o ś. Józefie. Niedzielne proporium, pod dyrekcją Sophie Laurent, wykonał zespół Cantus Solemnis. Antyfonę: Cor Jesu, ps. Miserere mei oraz Ave verum zaśpiewali wszyscy uczestnicy warsztatów.

Warsztaty uzyskały dofinansowanie Marszałka Województwa Wielkopolskiego.