Fundacja św. Benedykta jest wydawcą kwartalnika „Christianitas” oraz serwisu internetowego „christianitas.org”. Wydawnictwa poświęcone są analizom religijnym, społecznym i cywilizacyjnym.

Najnowsze publikacje wydane dzięki dofinansowaniu ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Jean Raspail, Na królewskim szlaku. W kanu od Rzeki Św. Wawrzyńca do Missisipi

W książce tej Jean Raspail, wielki pisarz i podróżnik, opowiada o swojej młodzieńczej wyprawie z końca lat czterdziestych ubiegłego wieku, podczas której, wraz z trójką przyjaciół, pokonuje w dwóch niewielkich kanu prawie 3000 mil Rzeką Świętego Wawrzyńca, Wielkimi Jeziorami i Missisipi. Królewskim szlakiem wodnym: od Trois-Rivières w dzisiejszej Kanadzie do Nowego Orleanu. Śladami podróżników, żołnierzy i misjonarzy – legendarnych pionierów Ameryki Francuskiej. Opowiada o przygodzie, która podczas siedmiu miesięcy zmagań zrobiła z młodzieńca mężczyznę, pisarza, podróżnika i odkrywcę.

Zobacz więcej

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych

Jean Madiran, Dwie demokracje. Wybór pism

Dwie Demokracje to pierwszą wydana w Polsce książka jednego z najważniejszych pisarzy współczesnej prawicy katolickie. Jest to zbiór esejówa o sprawach zasadniczych. Nie tylko o tytułowych dwóch demokracjach, tej z Bogiem i tej bez Boga, ale i o sprawiedliwości społecznej, i innych ideach państwa katolickiego. Jean Madiran (1920-2013) to francuski filozof i publicysta. Katolicki tradycjonalista i monarchista ze szkoły Charlesa Maurrasa. Benedyktyński oblat związany wieloletnią przyjaźnią z opatem Dom Gérardem Calvet założycielem klasztoru w Le Barroux. Zobacz więcej

Charles Maurras, Przyszłość inteligencji i inne pisma

Książka ta bardzo reprezentatywna prezentacja twórczości Charlesa Maurrasa. Jego najważniejsze wypowiedzi w dziedzinie polityki, estetyki i poezji oraz wprowadzenie do nich przez najlepszych znawców tematu. Charles Maurras (1868–1952) to francuski myśliciel polityczny, filozof, krytyk literacki, poeta i polityk. Twórca nacjonalizmu integralnego i przywódca monarchistycznego ruchu Action Française. Urodził się w Martigues koło Marsylii. Lata młodzieńcze poświęcił przede wszystkim twórczości literackiej. W 1891 roku ogłosił artystyczny Manifest Szkoły Romańskiej odwołujący się do średniowiecznej poezji trubadurów i truwerów oraz renesansowego klasycyzmu. Od połowy lat 90. jego głównym polem aktywności była polityka. W 1899 roku założył Action Française – ruch polityczny o charakterze monarchistycznym, nacjonalistyczny i kontrrewolucyjnym, który przez następne 40 lat był głównym reprezentantem francuskiej antyliberalnej prawicy.

Zobacz więcej

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury

Sztandarowym dziełem  jest wydawanie najważniejszych książek Chrześcijaństwa w serii „Biblioteka Christianitas”. Fundacja kontynuuje inicjatywę  Klubu Książki Katolickiej.

W 2015 r. ukazała się kolekcja śpiewów gregoriańskich na cały rok liturgiczny wydana we współpracy z francuskim opactwem benedyktyńskim Notre Dame de Triors, Wydawnictwem Dębogóra oraz Wydawnictwem AA.

Inne wydawnictwa  fundacji to:

Od kilku lat fundacja wydaje również kalendarz tradycji.