Edukacja wg klasycznych wzorców:  Kolegium Świętego Benedykta

„Kolegium Świętego Benedykta jest dziełem osób, które dzięki wsparciu Fundacji Św. Benedykta, w obliczu dokonującej się zapaści szkolnictwa w Polsce (zarówno w aspekcie wychowawczym jak i dydaktycznym), postanowiły wziąć sprawy w swoje ręce i założyć Szkołę, która (…) idzie drogą wielowiekowego doświadczenia edukacji klasycznej, korzystając ze sprawdzonych wzorów.

Przejdź do strony  1779284_605140156242210_428276605_n

Chorał gregoriański: Szkoła św. Benedykta

Szkoła Świętego Benedykta działająca przy Poznańskiej Farze, prowadzi stacjonarne i korespondencyjne kursy śpiewu gregoriańskiego we współpracy z benedyktyńskim opactwem w Triors pielęgnującym solesmeńską metodę wykonawczą oraz Szkołą św. Grzegorza w Le Mans (Papieską Akademią Muzyki Kościelnej) zajmującą się propagowaniem tej metody. Organizatorzy: Fundacja Świętego Benedykta, Parafia Farna, Katedralna Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna, osoby wywodzące się z Zespołu Muzyki Dawnej Liquescentes.

Historia, polityka, ekonomia: Akademia Ordo Caritatis

Akademia Ordo Caritatis skierowana jest dla młodzieży w wieku 16-22, która uczestniczyć będzie w bezpłatnych wykładach z dziedziny historii, politologii i ekonomii. Wśród wykładowców znajdują się między innymi Marek Jurek, Marszałek Sejmu RP w latach 2005-2007, filozof Paweł Milcarek, publicysta Tomasz Terlikowski, historyk myśli politycznej polskiego obozu narodowego Krzysztof Kawęcki oraz ekonomista Cezary Mech.

Polityka zagraniczna: Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej

Zadaniem ośrodka jest przybliżenie priorytetów polskiej polityki zagranicznej, zwrócenie uwagi na wartości, którym jest podporządkowana związane z nią tradycje.